Hi, mijn naam is Rosa van den Boom en ik ben 31 jaar oud.
Na mijn studie ben ik verhuisd naar Amsterdam vanwege een baan bij USG Legal waar ik als jurist binnen de algemeen civiele praktijk werd gedetacheerd bij o.a. rechtsbijstandsverzekeraars en daarnaast adviseerde voor ZZP Nederland. Na een aantal jaar daar werkzaam te zijn geweest, heb ik in 2020 besloten om terug te verhuizen naar de bourgondische hoofdstad van Brabant; ’s-Hertogenbosch, waar ook mijn roots liggen. Dit in verband met een nieuwe functie als bedrijfsjurist bij Sligro Food Group, waarvan het hoofdkantoor in Veghel is gevestigd.
In mijn rol als bedrijfsjurist houd ik me veelal bezig met (het opstellen van) commerciële contracten, adviseer ik op IE-rechtelijke vraagstukken en ben ik verantwoordelijk voor verzekeringsvraagstukken en de afhandeling van (letsel-)schades. Daarnaast maak ik deel uit van het bestuur van het netwerk voor Young Professionals van Sligro en heb ik vorig jaar de Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen afgerond.
Heb je bewust voor een carrière als bedrijfsjurist gekozen?
Ja, ik merkte dat ik in mijn vorige rol als zijnde jurist binnen de geschillenbeslechting ik telkens pas in beeld kwam op het moment dat het eigenlijk al ‘te laat’ was; de situatie was als het ware al geëscaleerd. Verder betroffen het hoofdzakelijk individuele casussen (dossiers). Dit maakte mijn werk heel divers, maar je rol blijft vrij beperkt tot het ene dossier, waardoor een adviserende rol aannemen en het opbouwen van een langdurige relatie erg lastig is. Zijn er in deze digitale wereld nog items die je altijd bij je hebt en waar je niet zonder kunt?
Ja, een notitieboekje voor aantekeningen en mijn to do’s van die dag. Net zoals vele juristen (denk ik) vind ik het nog steeds fijn om zaken daadwerkelijk op papier te zetten. Zijn er ook momenten waarop je er bewust voor kiest om offline te zijn?
Zeker, buiten werk vind ik het vaak erg prettig om in de avond even helemaal uit te checken van mijn laptop/mobiele telefoon, juist omdat een groot deel van mijn werk zich digitaal afspeelt.
Welk aspect van je functie spreekt je het meest aan?
De afwisseling! In mijn rol als bedrijfsjurist voer ik werkzaamheden uit binnen verschillende (sub-)rechtsgebieden. Dit maakt mijn werk heel afwisselend en nooit saai. Daarnaast haal ik als echte bourgondische Brabantse ik veel plezier uit het feit dat mijn werkzaamheden zich afspelen binnen de food-/horecasector. Kun jij iets vertellen over de leukste case/dossier die jij het afgelopen jaar hebt gedaan?
Ik ben het afgelopen jaar nauw betrokken geweest bij een WHOA-traject. Zeer interessant omdat de wetgeving hieromtrent betrekkelijk nieuw is en er van alle betrokken partijen specialistische kennis wordt gevraagd, waarbij vanuit mijn rol als bedrijfsjurist natuurlijk het commerciële aspect in de advisering en afwikkeling zeker niet uit het oog mag worden verloren.
"Ik denk niet dat AI een gevaar vormt voor bedrijfsjuristen, maar eerder (bij juist gebruik) een verrijking vormt voor bedrijfsjuristen."
Wat zou je mee willen geven aan een jongere bedrijfsjurist?
Er zijn geen slechte of foute vragen! Ben niet bang om om hulp te vragen, want zeker als je net begint (maar zeker ook later in je carrière) is het logisch dat je niet alles weet. Heb je nog een leuke Legal anekdote?
Ik moet vooral erg lachen om mensen/collega’s die juridische woorden op een verkeerde manier gebruiken, denk aan; dagvaardiGING, aansprakelijkHEIDSstelling, etc. Hoe ziet jouw team/jullie afdeling eruit?
Wij werken met een team van 4 bedrijfsjuristen in Nederland en éen bedrijfsjurist in België onder leiding van een General Counsel, waarbij iedere jurist uit het team zijn eigen aandachtsgebied heeft, maar we ook elkaars werkzaamheden overnemen waar nodig en ook gezamenlijk aan projecten werken. Is AI een gevaar voor de functie van bedrijfsjuristen, of juist een uitbreiding van de werkzamheden van een bedrijfsjurist?
Ik denk niet dat AI een gevaar vormt voor bedrijfsjuristen, maar eerder (bij juist gebruik) een verrijking vormt voor bedrijfsjuristen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een AI tool specifiek is gevuld met bedrijfsdata, wat jou als bedrijfsjurist op een makkelijk en toegankelijke manier een dossier laat beoordelen aan de hand van de juist en volledige bedrijfsinformatie.