Hi, mijn naam is Stephanie, ik woon en werk in Eindhoven. Mijn juridische carrière begon niet meteen na het behalen van de master Bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam door een (korter dan gepland) avontuur in Australië.
Bij terugkomst in Nederland heb ik het bourgondische Brabantse leven terug opgepakt en ben ik begonnen bij Eiffel, waar ik het welbekende 'kijken in verschillende keukens' erg interessant vond. Na een aantal jaar wilde ik toch graag ergens aan werken en het eindresultaat zien in plaats van per opdracht aan een vastomlijnd project werken.
In 2020 ben ik als eerste jurist gestart bij Interfood Global, een internationale zuivelhandelaar. Hier heb ik een begin gemaakt met het opzetten van bedrijfsjuridische processen met een wereldwijde scope. Hierbij ondersteun ik o.a. op het gebied van complexe commerciële contracten, arbitragezaken, rechtszaken en overige juridische vraagstukken in de breedste zin van het woord. Zoals onder andere IT-contracten, food safety- en juridische compliance vragen en financiële contracten (bijv. ISDA's). Sinds 1 november is ons legal team uitgebreid met Sjoerd Oosterhuis in de functie van Head of Legal, samen bouwen we aan de verdere professionaliseren van de juridische processen binnen de organisatie.
Hoe onderscheidt jouw rol als bedrijfsjurist zich denk je bij een food-bedrijf zich ten opzichte van de rol van bedrijfsjurist binnen een bedrijf in een andere sector?
Compliance met lokale en internationale wet- en regelgeving, vooral op het gebied van voedselveiligheid, is cruciaal in de foodsector. Door de beperkte houdbaarheid van producten is er echter niet altijd tijd voor diepgaand juridisch onderzoek, wat vraagt om snelle, ad-hoc en praktische beslissingen. Dit geeft de rol van bedrijfsjurist in de foodsector (en specifiek in de zuivel) een extra dimensie, omdat je snel moet schakelen in een competitieve markt zonder juridische risico’s uit het oog te verliezen. Heb je bewust voor een carrière als bedrijfsjurist gekozen? Ja, deze keuze was heel bewust. Ik vind afwisseling in mijn werkdag belangrijk en heb daarom uiteindelijk besloten niet te specialiseren, zoals in de advocatuur of consultancy, maar als generalist aan de slag te gaan. Welke trends zijn waarneembaar in jouw hedendaagse praktijk? Een duidelijke trend in mijn praktijk is dat met name klanten steeds vaker hogere aansprakelijkheden van ons als leverancier verwachten. Dit gaat gepaard met langere en complexere contracten, een ontwikkeling die naar mijn idee uit de Verenigde Staten is overgewaaid.
In het geval van internationale dossiers, wat merk je van culturele verschillen? Met name in de communicatie, onderhandelingsstijlen en verwachtingen over juridische processen merk ik verschil. In sommige landen is er bijvoorbeeld een informelere aanpak of wordt er meer waarde gehecht aan persoonlijke relaties bij het zakendoen, terwijl andere landen sterk de voorkeur geven aan een formele, contractuele benadering. In bepaalde landen nemen bedrijven uitgebreid de tijd voor elke stap en overwegen ze risico’s tot in detail, terwijl in andere landen meer snelheid en een pragmatische aanpak de norm zijn. Wat is volgens jou de belangrijkste uitdaging van het werken met AI? Het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie, zowel voor wat betreft de input als de output. Maar ook privacy en geheimhouding blijft hierbij van belang, met name wanneer niet juridische collega’s gebruik maken van AI tools blijft dit een aandachtspunt. Is AI een gevaar voor de functie van bedrijfsjuristen, of juist een uitbreiding van de werkzaamheden van een bedrijfsjurist? Ik zie het juist als een toegevoegde waarde voor bedrijfsjuristen, mits het correct wordt gebruikt. Het biedt tools om efficiënter te werken en meer inzicht te krijgen in juridische risico’s en trends, maar het vervangt de complexiteit en het strategische inzicht dat een bedrijfsjurist biedt niet. Daardoor hebben bedrijfsjuristen meer ruimte voor het nemen (strategische) beslissingen en kunnen ze sneller handelen in dringende situaties.
"It’s not a risk, it’s a company killer"
Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste taken van een bedrijfsjurist?
In mijn geval draait het vooral om het identificeren van (contractuele) risico’s, deze kenbaar en bespreekbaar maken, en ze zo goed mogelijk te mitigeren. Daarnaast zijn het geven van praktisch juridisch advies en voeren en begeleiden van contractonderhandelingen van belang.
Heb je nog een leuke legal anekdote?
‘It’s not a risk, it’s a company killer’
Wat zou je in de toekomst nog graag willen doen?
Een volledig nieuw huis bouwen samen met mijn vader. Momenteel zijn we samen een jaren ’30 huis aan het renoveren maar ik zou heel graag een keer ‘from scratch’ willen beginnen met bouwen.
Staat er nog iets op je carrière bucketlist?
Zeker, en het is meer een droom dan een realistische wens gezien mijn achtergrond, maar ik zou graag één keer een zaak (een winnende zaak natuurlijk, haha) bepleiten in de rechtbank a la Harvey Specter. Wat is je grootste uitdaging op dit moment?
Time management; de uitdaging is om een balans te vinden in de verschillende taken en prioriteiten. Zoals bijvoorbeeld op de hoogte blijven van veranderende wet- en regelgeving (bijvoorbeeld over duurzaamheid), de dagelijkse taken en werkzaamheden tijdig op te pakken en voltooien terwijl er ook moet worden gedacht aan de langere termijnstrategie en toegevoegde waarde van de juridische afdeling binnen de organisatie.
Ook de balans in perceptie van de juridische afdeling binnen een commercieel gedreven organisatie blijft een aandachtspunt, daarin wil je bewegen van politieagent of brandweerman naar business partner die van toegevoegde waarde is wat een continue proces is.