Ik weet niet of ik het heb gedaan, maar als ik het heb gedaan heb ik iets vreselijks gedaan.
Wat doe je als advocaat met een verdachte die niet over een moord wil praten maar er wel stapels bewijs ligt. Zwijgen betekent in de regel een hoge straf of levenslang. Daar hebben rechters weinig begrip voor. Bekennen van een vreselijke daad is moeilijk. Voor jezelf maar ook voor je naasten en de nabestaanden. Aan een black out wordt nauwelijks waarde toegekend. Voor de advocaat een duivels dilemma.
Curriculum vitae
Willem Jan Ausma
Rechters geloven niet in sprookjes maar luisteren wel naar een verhaal met een boodschap. Pleiten is zijn passie. Om die reden werd hij ooit uitverkoren tot ‘strafpleiter’ van het jaar. In de zittingszaal moet het gebeuren. Net even anders dan anderen. Door krachtige en gloedvolle betogen brengt hij op geheel eigen wijze de zaak onder de aandacht van de rechters. Zo zorgt hij dat er een luisterend oor is voor de andere kant van de zaak.
Het gaat in het strafrecht om de mens achter de feiten. Ernstige zaken met vaak veel verdriet maar als jezelf of één van je naasten als verdachte wordt gezien, is een goede verdediging van groot belang.
Willem Jan Ausma is meer dan 20 jaar werkzaam bij Ausma De Jong Advocaten te Utrecht en als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten, de politieacademie en geeft geregeld gastcolleges en lezingen.
Zijn specialisatie zijn (complexe) moordzaken en andere levensdelicten.
